21/1/08

Εντελώς υποκειμενικά οι ταινίες του τέλους του 2007 και των αρχών του 2008

Λοιπόν, μερικές φορές κλαίω τα λεφτά που δίνω για να δω μία ταινία (σκεπτόμενη: “Καλύτερα θα ήταν αν την κατέβαζα, τουλάχιστον θα μπορούσα να πατήσω παύση και να πάω για κατούρημα”) στον κινηματογράφο και κάποιες άλλες φορές βγαίνω από την αίθουσα με την αίσθηση του εντυπωσιασμού και προβληματισμού. Το τελευταίο συμβαίνει όλο και σπανιότερα.
Έτσι λοιπόν, μετά από παρότρυνση του Αρκούδου, θα σας ενημερώσω σε εντελώς υποκειμενικό τόνο για τις τελευταίες κυκλοφορίες των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες (μιας και έκλαψα πολλές φορές τα λεφτά μου).

I am Legend
Οι διθυραμβικές κριτικές γι αυτή την ταινία ξεφύτρωναν ως σαν μανιτάρια σε όλα τα περιοδικά και τους δικτυακούς τόπους. Είπαν πως έκοψε κάτι εκατομμύρια (δεν θυμάμαι τώρα πόσα) στην Αμερική και πως σπάει τα ρεκόρ των ρεκόρ (ω ρεκόρ). Τώρα, όταν ακούω πως στην Αμερική μία ταινία πάει καλά, αμέσως αντιλαμβάνομαι (σαν λαγωνικό) πως η ταινία θα είναι μάπα. Από την άλλη δεχόμουν πυρά από τον σύζυγο που ήθελε σφόδρα να την δει διότι τον «άγγιξε» το τρέιλερ. Την είδαμε. Όντως η ταινία ήταν μάπα. Στην μέση έκανε μία τρομερή κοιλιά (εκεί λιγάκι τον πήρα), και στο τέλος θριάμβευσε το καλό (όπως γίνεται πάντα στις «καλές» αμερικάνικες ταινίες) δυστυχώς χωρίς σημαίες και ατάκες τύπου “God Bless America” (διότι αυτές οι ατάκες, με νότια προφορά, θα έβγαζαν γέλιο).
Βασικά δεν γουστάρω τις ταινίες που θέλουν να σε τρομάξουν με τα απότομα στιγμιότυπα ενός ζόμπι ή με τις απότομα ηχητικά εφέ. Δεν τρομάζεις έτσι. Με το “Μωρό της Rosemary” τρομάζεις, με τον “Εξορκιστή” τρομάζεις, με την “Λάμψη” τρομάζεις αλλά με το I am Legend, κοιμάσαι.
Περιληπτικά: Το I am Legend είναι ένα πράγμα μεταξύ Independence Day (χωρίς τα χιουμοριστικά στιγμιότυπα, όσα κι αν είναι αυτά) και Resident Evil (που σαν παιχνίδι σκίζει αλλά σαν ταινία προτιμάς να δεις Τα Ζόμπι δεν είναι Χορτοφάγα).
Μην το δείτε σινεμά. Αν σας πιάνει πρεμούρα, κατεβάστε το από κάπου.


Charlie Wilson’s War
Άκουσα από φίλους φίλων πως αυτή ίσως και να είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Όταν την είδα κατάλαβα ένα πράγμα: πως αυτοί οι φίλοι των φίλων προφανώς δεν είχαν δει ποτέ τους, τους Αδιάφθορους ή το J.F.K. ή τον Νονό για να λένε πως είναι η καλύτερη ταινία μπλα μπλα μπλα…
Δεν είχα ιδέα για το τι πήγαινα να δω όμως ήξερα πως πρόκειται για πολιτικό θρίλερ ή τέλος πάντων κάτι τέτοιο. Δεν περίμενα να πληρώσω (ξανά) για να δω μία ταινία που υμνούν την Αμερική για την οικονομική της συνεισφορά στον πόλεμο Ρωσίας – Αφγανιστάν το 1980. Μιλάμε για ΤΗΝ προπαγάνδα. Είναι περιττό να αναφέρω πως ο Tom Hanks και η Julia Roberts ήταν καταπληκτικοί στον ρόλο τους αλλά τι να τις κάνεις τις ερμηνείες όταν η ταινία είχε τέτοια θεματολογία;
Και πάλι μην ξοδέψετε τα ωραία σας λεφτάκια και την δείτε, κατεβάστε την.



Beowulf
Ok, η πρώτη RealD ταινία που ήρθε στους ελληνικούς κινηματογράφους ήταν κατασκευασμένη εξολοκλήρου γι αυτή την τρισδιάστατη τεχνολογία. Το σενάριο μπορεί να μην έλεγε και πολλά όμως η αίσθηση πως το κοντάρι του τυπάκου ήταν έτοιμο να σου μπει στο μάτι ήταν μοναδική. Λόγω της RealD τεχνολογίας, δεν φαίνονταν καθαρά οι λεπτομέρειες όμως όσο μπορούσες να διακρίνεις καταλάβαινες πως οι άνθρωποι που σχεδίασαν να ρένταραν αυτά τα αριστουργήματα ήταν τύπου “οι Θεοί του 3D”. Ήταν άκρως εντυπωσιακό όταν παρακολουθείς τον Beowulf να ξεκοιλιάζει ένα μονόφθαλμο τέρας και τα αίματα να κινδυνεύουν να πέσουν πάνω σου και στον διπλανό σου και στον παραδιπλανό σου και στον παρά - παραδιπλανό σου (νομίζω πως βλέπω πολύ Μπομπ Σφουγγαράκη). Βέβαια υπήρχαν και κάποιες στιγμές που σε έπιανε ύπνος (μόνο αν ήσουν γένους θηλυκού) καθώς και κάποιες στιγμές που σου ερχόταν να ξεκαρδιστείς στα γέλια (ειδικά όταν βλέπεις την "modified - enhanced" Angelina Jolie να είναι γυμνή και να περπατάει με “embedded” τακούνι προς τον αποχαυνωμένο Beowulf). Anyway, πιστεύω πως αυτή η ταινία αξίζει κάργα να την δείτε στο σινεμά σε RealD ή εκτός και αν πάτε κανένα ταξιδάκι στην N.Y. (που πήγαν κάτι καλόπαιδα, φτου σας) και την δείτε σε iMax 3D.



The Golden Compass: His Dark Materials
Εντελώς υποκειμενικά θεωρώ πως η ταινία ήταν υπέροχη. Η ταινία βασίζεται στο πρώτο μέρος μίας τριλογίας των ομώνυμων βιβλίων του Phillip Pullman και έχει ένα χαρακτηριστικό που καμία άλλη ταινία φαντασίας δεν έχει. Δεν συνδέει τον κόσμο τον δικό μας με κάποιον φανταστικό. Η ταινία σε πάει κατευθείαν στο φανταστικό, το μαγικό χωρίς εξηγήσεις και δικαιολογίες. Γενικά μου αρέσουν πολύ οι ταινίες φαντασίας και αν περιέχουν και ζώα, τότε ακόμα καλύτερα! Τα ζώα στην ταινία είναι εκπληκτικά σχεδιασμένα. Τα αγαπάς όλα. Θέλεις να τα πάρεις στο σπίτι σου και να τα χαϊδεύεις για πάντα. Αν μη τι άλλο μιλάνε και Αγγλικά! Ναι, η ταινία μου άρεσε για τα εφέ της, για την θεά Niccole Kidman, τις πανέμορφες αρκούδες της και τα κουνέλια με τα τεράστια αυτιά. Σας προτείνω να την δείτε!



Hairspray
Ήξερα τι πήγαινα να δω. Ήξερα πως θα έβλεπα ένα θεατρικό μιούζικαλ το οποίο προβάλλεται στην μεγάλη οθόνη και πως ο John Travolta είχε γυναικείο ρόλο. Ένα πράγμα δεν ήξερα, πως θα γελάσω τόσο πολύ! Πράγματι, το Hairspray σου δίνει την αίσθηση της συνέχειας του Grease γεμάτο με μουσικές, τραγούδια και χορούς του ’60 γεμάτο χτενίσματα «κουνουπίδι» και με σενάριο ελαφρώς έως και πολύ ρηχό. Δεν έχει σημασία το σενάριο, σημασία έχει το τρελό γέλιο που βγάζει η απίθανη φάτσα του Travolta και η διάθεση που αποκτάς να θέλεις να σηκωθείς και να χορέψεις rock ‘n’ roll. Πρόταση: να το δείτε (τώρα πλέον θα περιμένετε να βγει σε DVD)



Stardust
Όπως είπαμε μου αρέσουν οι ταινίες φαντασίας. Το σενάριο της ταινίας δεν ήταν τίποτε το τρομερό όμως δύο πράγματα βγάζουν αστείρευτο γέλιο η Michelle Pfeifer και ο Robert DeNiro. Μιλάμε για απερίγραπτο γέλιο. Κατά τα άλλα η ταινιούλα ήταν διασκεδαστική χωρίς να σου αφήνει τρομερούς προβληματισμούς ή κάποιον τρομερό εντυπωσιασμό στα ειδικά εφέ. Η ταινία «σώθηκε» από τους δύο μεγάλους ηθοποιούς. Χωρίς αυτούς, δεν ξέρω αν θα την έβλεπα.


Σας προτείνω όμως μερικές ταινίες σε DVD που κατάφερα και είδα τις τελευταίες εβδομάδες και πραγματικά αξίζουν τον κόπο:
Strange Days (άγνωστη ταινία με απίθανο σενάριο), Ποντικούπολη (τρελό γέλιο), Σάρλοτ η Αραχνούλα (τρελό κλάμα), Το Μαγεμένο Κάστρο (Μιγιαζάκι – Θεός του Anime), Love Actually (με θεϊκές ατάκες) και τέλος το Planet Terror (το Β – Movie του θεού των Β – Movies Robert Rodriguez)
Καλή σας διασκέδαση.

iPhone: Από 1.1.3 σε 1.1.1 δεν γίνεται; Ασφαλώς και γίνεται!

Οι κάτοχοι iPhone με firmware 1.1.2 OTB που έχουν κάνει το μέγα λάθος να αναβαθμίσουν την version τους σε 1.1.3 έχουν την δυνατότητα να επαναφέρουν το πολύτιμο γκατζετάκι τους στο 1.1.1 χρησιμοποιώντας όλες τις λειτουργίες εκτός από τις τηλεφωνικές.
Έκανα κι εγώ το τεράστιο λάθος να βάλω στο modded iPhone μου ένα application (Wave ονομάζεται και σας προτείνω όσο δελεαστικό και να ακούγεται ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ) με συνέπεια να κολλήσει το μηχάνημα και μην μπορεί να κάνει reboot.
Μέσω itunes έκανα restore and update. Έλα όμως που έχει βγει η καινούρια έκδοση 1.1.3 συνοδευόμενο με τον καινούριο bootloader.
Ε, είπα θα το κάνω downgrade σε 1.1.2 και θα την βγάλω καθαρή. Μεγάλο λάθος.
Όταν έχετε κάνει update από 1.1.2 OTB (modded) σε 1.1.3 ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ FIRMWARE!
Λοιπό, έφαγα όλη μου την Κυριακή για να βρω τον τρόπο να κάνω downgrade το iPhone μου το οποίο by the way δεν το είχα για τηλεφωνική χρήση (τσιγκουνεύτηκα να αγοράσω την TurboSim) και βρήκα λύση ώστε να φέρω το τηλέφωνό μου στην προηγούμενη κατάσταση.
Δυστυχώς κρατάτε το ίδιο bootloader που σας έχει προστεθεί με το 1.1.3 update (που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να βάλετε την δική σας SIM και να τηλεφωνήσετε) όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το iphone σας, μετά από αυτή την διαδικασία, ως iPod Touch.

#1 Κατεβάστε το zip αρχείο από:
http://ipodtouchmaster.com/1.1.3_downgrade.zip

#2 Έχετε πάντα συνδεδεμένο το iphone σας με τον υπολογιστή σας

#3 Αφού κάνετε extract το zip ανοίξτε το readme.txt αρχείο και δείτε τι πρέπει να κάνετε όταν τρέξετε το iphuc.exe

#4 By the way πρέπει να έχετε κατεβάσει το firmware 1.1.1 (και επειδή όλοι αναρωτιούνται που να το βρουν, ιδού και το link:
http://appldnld.apple.com.edgesuite.net/content.info.apple.com/iPhone/061-3883.20070927.In76t/iPhone1,1_1.1.1_3A109a_Restore.ipsw

#5 Στο itunes του υπολογιστή σας, κρατήστε πατημένο το shift (για τα Mac το option) και κάντε κλικ στο «restore». Αναζητήστε το αρχείο iPhone1,1_1.1.1_3A109a_Restore.ipsw και πατήστε ok.

#6 Αφού προστεθεί το νέο σας firmware (θα σας βγει ένα popup που θα λέει error 1015 ή 1013 αλλά αυτό είναι φυσιολογικό) κατεβάστε ένα φοβερό εργαλείο από το:
http://ibrickr.com/downloads/ibrickr_v0.91.zip (για τα Mac κατεβάστε το http://independence.googlecode.com/) και κλείστε το itunes από τον υπολογιστή σας.

#7 Ξεζιπάρετε το αρχείο και τρέξτε το Ibrickr.exe για να «ξεκολλήσετε» το τηλέφωνό σας και έπειτα πατήστε το "Reboot my Iphone"

#8 Οκ, όταν το iphone κάνει reboot (σιγουρευτείτε πως μέσα έχετε την κάρτα Sim AT&T) σύρετε το κουμπί για το emergency call pad και πατήστε τα: *#307# Έπειτα πατήστε call.
Το τηλέφωνο θα αρχίσει να χτυπά και να δονείται, πατήστε τότε το εικονίδιο πάνω δεξιά που σβήνει το νούμερο που πήρατε και πληκτρολογήστε: 0
Πατήστε “Answer”, μετά “Hold” και μετά “Decline”. Αμέσως θα βγείτε στο τηλεφωνικό menu.

#9 Πριν αρχίζετε να χαζεύετε και να παίζετε με τα κουμπάκια πηγαίνετε στα “Contacts”, πατήστε το κουμπί “+” και φτιάξτε ένα νέο contact με το όνομα: “Test”.
Πατήστε το “Add URL” και πληκτρολογείστε το “prefs://1F" μετά πατήστε “Save”.
Ξαναπατήστε ένα άλλο “Add URL” και πληκτρολογείστε το "jailbreak.unlockthatiphone.com"μετά πατήστε “Save” και πάλι “Save” για να σώστε το Contact.
Πατήστε το “Test” και έπειτα το URL που λέει: “prefs://1F"
Έτσι πάτε στα Settings του iphone σας

#10 Από τα Settings πατήστε το Wi-Fi όπου μπορείτε να προσθέσετε το ασύρματο δίκτυό σας. Μετά την προσθήκη του Wi-Fi δικτύου σας, πατώντας το κουμπί πάνω αριστερά “Settings”, πατήστε “General” και μετά επιλέξτε το “Auto-Lock” θέτοντάς το στο “Never”. Πατήστε το Home Button και θα ξαναβγείτε στην οθόνη με την υδρόγειο. Πληκτρολογείστε ξανά: 0, μετά πατήστε “Answer”, μετά “Hold” και έπειτα “Decline”

#11 Πατήστε κάτω το “Contacts” και θα βρείτε το contact “Test” που είχατε κατασκευάσει προηγουμένως. Πατήστε το “Test” και μετά πατήστε το URL "jailbreak.unlockthatiphone.com". Θα σας ανοίξει αυτόματα ο browser Safari. Αφαιρέστε το URL που βρίσκεται στον browser και πληκτρολογήστε:
http://jailbreakme.com
Αφού φορτώσει η σελίδα κάντε scroll down και πατήστε το: "Install AppSnapp"

# 12 Με το που θα γίνει η εγκατάσταση, το τηλέφωνο θα σας στείλει αυτόματα στο “Activation Screen”. Μόλις σύρετε το κουμπί και βγείτε στο Dial Pad, το τηλέφωνο θα κάνει επανεκκίνηση. Και… τέλος! Έχετε ένα εκσυγχρονισμένο iPod Touch με την δυνατότητα καταφόρτωσης 3rd party applications.

Καλή σας επιτυχία!

14/1/08

Sony VS Microsoft (η μάχη για την αρχηγεία που τελικά την κέρδισε η Nintendo)


Πάντα θεωρούσα πως η Sony έκανε τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση στα παιχνίδια κονσόλας. To Spyro the Dragon ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν για την πρώτη κονσόλα της Sony, το PlayStation, το οποίο (τότε) σημείωσε τρελή επιτυχία. Έπειτα το Medievil έδωσε στους φίλους του PS One νέες προοπτικές για το μέλλον της Sony στον σχεδιασμό των παιχνιδιών της.
Μετά, αν θυμάστε, όταν κυκλοφόρησε το PS2 τα παιχνίδια που ήταν λόγος αγοράς της κονσόλας δεν ήταν άλλα από το Grand Turismo και τέλος το εκπληκτικό God of War (καθώς και το Tekken που είχε πάρει εργολαβία η Sony μαζί με την Namco). Με το PSP η Sony κυκλοφόρησε το πρωτότυπο Loco Roco το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο για τα μέτρα αυτής την υπέροχης μικρής κονσόλας.
Τώρα αναμένουμε για την κυκλοφορία του Little Big Word για το και-καλά ισχυρό PlayStation 3 (άλλος ένας λόγος αγοράς της κονσόλας).
Μπορεί η Sony να μην κυκλοφόρησε πληθώρα τίτλων αλλά δεν υπήρξε ποτέ κανένα παιχνίδι της εταιρίας αυτής που να μην ήταν μεγάλη επιτυχία. Εδώ κολλάει άνετα το γνωμικό «λίγα και καλά».
Η Microsoft από την άλλη πλευρά, όντας νεότερος αντίπαλος στην μάχη των κονσολών, με την κυκλοφορία του XBOX έβγαλε ένα σωρό παιχνίδια που αγγίζανε ίσα – ίσα την μετριότητα. Κυκλοφορώντας το Halo, (ο αντίστοιχος λόγος αγοράς της κονσόλας) έκανε πάταγο αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για τις δυνατότητες του XBOX. Όμως η πρώτη κονσόλα της Microsoft δεν παρείχε πολλά παιχνίδια της MS Studios παρόλα αυτά επέζησε και θριάμβεψε έναντι του PS2 με παιχνίδια εταιριών όπως η Eidos, η E.A., η Activision και τέλος λίγο πριν τον «θάνατό» της, κυκλοφόρησε το πρώτο σοβαρό παιχνίδι. Το Fable.
Με την κυκλοφορία του XBOX 360 η MS Studios κυκλοφόρησε ένα σωρό παιχνίδια τα οποία όχι μόνο συλλεκτικά δεν ήταν αλλά είχαν σκοπό να προσγειωθούν στον κάδο ανακύκλωσης (να μην ρυπαίνουμε εδά το περιβάλλον). Κάτι Project Dark Zero, κάτι Kameo και διάφορες άλλες σαχλαμάρες κυκλοφορούσαν μόνο και μόνο για να μην γράψουν οι κριτικοί πως η Microsoft κυκλοφόρησε την νέα την κονσόλα υπερπαραγωγή χωρίς παιχνίδια.
Το πως αντιμετωπίστηκε ήταν ένα άλλο θέμα. Οι μισοί δημοσιογράφοι βρίζανε την κονσόλα διότι από τα 10 παιχνίδια μόνο το ένα έλεγε (PGR) και οι άλλοι μισοί εκθειάζανε την MS διότι κυκλοφόρησε αριστουργήματα (βασικά αυτοί οι μισοί τα είχαν καλά με την MS και δεν θέλανε να χαλάσουν τους «καλοπληρωμένους» δεσμούς τους).
Με την είδηση πως η Sony θα κυκλοφορήσει την πρώτη κονσόλα Core Duo με BlueRay DVD player και της Παναγιάς τα μάτια η MS πανικοβλήθηκε. Είπε το εξής θεϊκό: «Καλά, βγάλτε εσείς Ιάπωνες το καρβουδιστήρι σας κι εμείς θα σας σκίσουμε με το Halo 3». Στην συνέχεια η MS, μέσα στον πανικό της, βγάζει στην αγορά την κονσόλα 360 Elite με HD DVD player. Μεγάλο λάθος, εφόσον δεν υπάρχουν μέχρι και τώρα HD ταινίες.
Η MS, μετά από έναν χρόνο από τότε που έκατσε στα ράφια το PS3 και μετά από 3 χρόνια από τότε που «κουνήθηκε» στην Sony, κυκλοφόρησε το Halo 3. Δεν έκοψε ο κόσμος και καμιά φλέβα, ούτε αυξήθηκαν οι πωλήσεις του 360 για το Halo 3 διότι φίλε μου, όταν έχεις παίξει ήδη Gears of War, τί να σου κάνει πάλι η MS;
Η Sony, ατάραχη (όμως απολύθηκε ο γενικός διευθυντής και πατέρας του PlayStation, τον στείλανε στο R.D.) παρότι η κονσόλα της έπαιρνε (και ακόμα παίρνει) τις χειρότερες κριτικές εφόσον είχε απαντήσει στην MS καιρό πριν με ένα preview βίντεο για το νέο παιχνίδι που ακούει στο όνομα Little Big Word και που είναι πράγματι λόγος αγοράς PS3.
Ο αγώνας συνεχίζεται όμως μέσα στην μανία των δύο αρχηγών δεν είχαν πάρει πρέφα πως μία άλλη παλιότερη εταιρία που έχει τρομαχτική εμπειρία στα παιχνίδια κονσόλας (και μόνο) θα τους έπαιρνε τα σώβρακα (εχμ συγνώμη, τα εσώρουχα).
Η Nintendo κράτησε το Ιαπωνικό της κεφάλι ψηλά και με χαρακτήρα, απέκτησε τον τίτλο του νικητή ξεπερνώντας όλα τα ρεκόρ με την κονσόλα Wii.
Κάνοντας μία ανακεφαλαίωση διαπιστώνουμε το εξής:
Η Microsoft κατασκεύασε μία εκπληκτικής δυναμικής κονσόλα 5ης γενιάς αλλά τα παιχνίδια της είναι μέτρια.
Η Sony, απέτυχε παταγωδώς με το PS3 λόγω κακής κατασκευής και τρομερού κόστους στον καταναλωτή. Όμως πάντα θα παράγει λίγα αλλά φοβερά παιχνίδια.
Η Nintendo, κατασκεύασε μία καινοτομία που κανείς άλλος δεν είχε φανταστεί (μόνο στο μακρινό μέλλον). Το Wii πλέον είναι δυσεύρετο ακόμα και στην Ευρώπη λόγω της προσιτής τιμής του και 3D χειρισμού. Τα παιχνίδια του, δεν υπάρχουν στα ράφια διότι παρότι ο πληθυσμός των Ιαπώνων είναι μεγάλος, οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να κατασκευάσουν καινούρια παιχνίδια.
Sony VS Microsoft, 0-0
Winner Nintendo