30/10/07

Τα πρώτα Cyborg έρχονται!

Ο James Cameron όταν έγραφε το Terminator σίγουρα δεν γνώριζε πως μέσα σε δύο δεκαετίες τα πρώτα cyborg θα πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων για παιχνίδια.

Η εταιρία Bio – Genica ανάρτησε σε έναν δικό της δικτυακό τόπο την νέα της δημιουργία, το GenPet. Το GenPet είναι ένα βιοζωάκι το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά ενός ζωντανού οργανισμού. Η εταιρία αναφέρει πως το ζωάκι αυτό έχει την δυνατότητα να κοιμάται και να έχει συναισθηματική αντίδραση σε ό,τι βλέπει (emotion reaction). Αν το χτυπήσετε θα διαμαρτυρηθεί, αν το τρυπήσετε θα ματώσει εφόσον είναι κατασκευασμένο από ιστούς, αγγεία και όργανα. Η εταιρία προσφέρει δύο τύπους GenPet με 1 ή 3 χρόνια ζωής, με 7 διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας και με συσκευή που το κρατάει σε νάρκη πριν την αγορά του με την δυνατότητα σύνδεσής του μετά την απελευθέρωση από το πακέτο για να μένει υγιές. Και αν έχετε αμφιβολίες για το τί θα το κάνετε σε περίπτωση που θα πεθάνει; Πολύ απλά το θάβετε.


Το GenPet δεν θα πωλείται στα Pet Shops αλλά σε καταστήματα παιχνιδιών.

Σοκαριστήκατε;

Ε, όχι δεν χρειάζεται διότι πολύ απλά το GenPet είναι μία καλοστημένη φάρσα (hoax).
Αλλά αν όμως κάποια στιγμή ερχόταν μία εταιρία και έλεγε πουλάω συνθετικά ζωάκια πως ακριβώς θα το αντιμετωπίζαμε πέρα της ταυτότητάς μας ως καταναλωτές;


Ας μην ξεχάσουμε πως τέτοια ζωάκια υπάρχουν (χωρίς σάρκα και οστά). Τα γνωστά σε όλους Tamagochi που με την κυκλοφορία τους έκαναν σάλο στην Ιαπωνική αγορά και όλοι πλέον έχουν ένα Tamagochi αντί για έναν σκύλο ή μία γάτα.

Προφανώς ένας σκύλος έχει μεγαλύτερη ευθύνη από ένα γενετικά τροποποιημένο ζωάκι με περιορισμένες ανάγκες...


5 σχόλια:

  1. Το θεμα που ανοιγεις ειναι τεράστιο.Γιατι άραγε αντι να αγοράσεις αυτο το ελεεινό προϊών να μην πάρεις ενα αδέσποτο ζωάκι που το πιθανότερο είναι ή να φάει ευθανασία ή να το ξεκοιλιάσει αυτοκίνητό; Γιατί άραγε να θές να πάρεις κάποιο κατοικίδιο και να μη θές να πάρεις οποιαδήποτε ευθύνη είτε για τη τροφή του είτε για τη προστασία του; Προσωπικά, ανακουφίστηκα μόλις διάβασα οτι πρόκειται για φάρσα και μάλιστα ύποπτη. Ελπίζω να είναι απλώς ένα κακόγουστο αστείο και όχι καποιου είδους μέτρηση για το αν αυτα τα σκατολοϊδια είναι αποδεκτά απο το καταναλωτικό κοινό...Έχουμε όλοι μας δεί το μέγεθος της μαλακίας που μπορεί να κουβαλήσει ο άνθρωπος και γι'αυτο είμαι καχύποπτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @eleni: προφανώς fifa = μούφα
    @παντελής
    Ισχύει, ο σκύλος έχει ευθύνη και πολύς κόσμος δεν θέλει να έχει την ευθύνη της τουαλέτας του σκύλου, της περιποίησής του, της τροφής του, της βόλτας του και της υγείας του. Εξ΄ ου και τα Tamagochi.
    Παροτρύνουμε όσους δεν έχουν κάποιο ζώο στο σπίτι τους ή θέλουν να αποκτήσουν κι άλλο ένα να κάνουν μία βόλτα από το: www.kazshelter.org (Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατ'αρχήν να πω ότι χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σαν το παντελή, ευαισθητοποιημένοι στο θέμα τον αδέσποτων. σχετικά με τα genpets τώρα, δε νομίζω ότι θα πρεπε να τρελενόμαστε. εδώ, κάθε έμψυχο ον σ'αυτή τη γή βιώνει στο πετσί του άπλετο πόνο και εκμετάλλευση από τον άνθρωπο, και αυτό είναι το άσχημο, όχι το αν είναι γενετικά τροποποιημένο ή οχι. η γενετική μηχανική θα προοδεύσει περισσότερο, και αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά δεν θα πρεπε να μας τρομάζει. Αυτό που θα πρεπε να μας τρομάζει είναι ότι εμείς οι ίδιοι, η μη-γενετικά-τροποποιημένοι, οι κατ'εικόνα και κατ'ομοίωση του Θεού, είμαστε τα πραγματικά τέρατα σε αυτή τη γη, και την πληρώνουν αυτοί που δε φταίνε. πόσο χαζός πρέπει να είναι κάποιος για να μη μπορεί να δει την ομοιότητα μεταξύ ενός genpet και ενός Αγγαλίτσα Μελισσάκι? Και στο κάτω-κάτω, έτσι όπως σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι (ειδικά στην Ελλάδα), καλύτερα να πάρεις ένα genpet ή ένα tamagochi, παρά ένα κανονικό ζώο και να το πετάξεις στο δρόμο όταν σου χέσει μες το σπίτι, ή οταν σου "φάει" ένα έπιπλο, ή όταν αρχισει να μαδάει, ή αν γαυγίζει, ή γιατί πρέπει να πας τις διακοπούλες σου, ή γιατί το βαρέθηκες, ή γιατί "στον πούτσο σου τέλος πάντων το κωλόζωο". Προσωπικά δεν βρίσκω τιποτε το κακό στο να προσφέρετε το genpet προς πώληση. Το καταναλωτικό κοινό δε μπορεί να μπει σε μια γυάλα και να αποστειρωθεί. Μαλακίες προϊόντα πάντα θα υπάρχουν, όσο θα υπάρχουν κορόιδα που θα τα αγοράζουν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι όχι να φύγει το genpet από τα ράφια, αλλά να φύγει η μαλακία από τα κεφάλια των καταναλωτών. Και αυτό μπορεί να γίενι μόνο με σωστή ενημέρωση, αλλά ο μεσσαίωνας ακόμα σφύζει στις μέρες όπως ξέρουμε, γιατί είναι πιο εύκολο να χάφτεις παρά να ενημερώνεσε. Εδώ επιτρέπεται να πουλάνε ζώα, με σώμα και ψυχή, λες και είναι αντικείμενα, και κανείς δεν δίνει δεκάρα γι'αυτό. Θα με νοιάξει τώρα για μιά πλαστική κούκλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Αφασίας
    Ξέρω ότι ξεφεύγουμε λίγο από το θέμα και πραγματικά άμεσα, θα γραφτεί ένα post για τα αδέσποτα. Δυστυχώς αυτό που λείπει από τον μέσο έλληνα είναι η αγωγή. Κάτι που δεν μαθαίνεται στο σχολείο αλλά περνάει από γενιά σε γενιά σχεδόν αναλλοίωτα. Σε ποιά άλλη Ευρωπαϊκή χώρα υπάρχουν άνθρωποι που πατάνε το γκάζι όταν δούνε μία αδέσποτη γάτα στον δρόμο ή δεν πατάνε φρένο; Σε ποιά άλλη Ευρωπαϊκή χώρα βλέπουν σκύλο και φοβούνται; Σε ποιά άλλη Ευρωπαϊκή χώρα όταν το παιδάκι πάει να χαϊδέψει ένα σκυλάκι η μαμά του, του λέει «μην πας κοντά στον σκύλο θα σε δαγκώσει»;
    Μόνο στην Ελλάδα! Μόνο ο έλληνας έχει το προνόμιο να φτύνει εκεί που οι άλλοι φιλάνε.
    Ο έλληνας θα αγόραζε ένα GenPet για να αποδείξει για μία ακόμη φορά την διάθεση επίδειξης του νεοπλουτισμού του (ασφαλώς θα χρειαστεί να πάρει άλλο ένα δάνειο για να αγοράσει τέτοιες πολυτέλειες), διότι δεν δίνει δεκαράκι αν το παιδί του θα παίζει με άλλο ένα παιχνίδι που θα το αποξενώσει στο δωμάτιό του, διότι θέλει να ξεφορτωθεί το παιδί του ώστε να μην μπει στον κόπο να ασχοληθεί μαζί του. Στο κάτω – κάτω το GenPet θα κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουν οι γονείς: να παίξουν με το παιδί ενεργά.
    Η μεγάλη διαφορά που θα μπορεί να έχει ένα GenPet με ένα ζώο της φύσης είναι πως με το ζώο όλη η οικογένεια ασχολείται ομαδικά. Συσφίγκονται οι οικογενειακές σχέσεις και το παιδί κατανοεί, πέρα από την ανιδιοτελή αγάπη που του δίνει το ζώο, τον σεβασμό απέναντι σε κάθε ζωντανό οργανισμό.
    Στο κάτω – κάτω αν δεν αγαπάς τα ζώα, πως μπορείς να είσαι σε θέση να αγαπήσεις τους ανθρώπους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή