22/10/08

Καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά

Μετά από προσωπική εμπειρία, διαπίστωσα πως δεν είναι τόσο δύσκολο να πλένεις τα πιάτα, ή να σκουπίζεις τον πάτωμα του σπιτιού σου, όσο να ξεσκονίζεις τις κονσόλες σου.
Δύσκολη πίστα το καθάρισμα, όσο δύσκολο είναι να τερματίσεις το Star Wars The Force Unleashed. Όμως δεν είναι και ακατόρθωτο!
Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τον τρόπο καθαρισμού και την δυσκολία που διαπιστώσαμε σε μερικές κονσόλες.
Wii: Πράγματι, αυτή η κονσόλα είναι πολύ εύκολο να την καθαρίσεις. Με ένα στεγνό πανάκι (αφού πρώτα κλείσετε την κονσόλα και την βγάλετε από την πρίζα, ώστε να μην δημιουργηθεί στατικός ηλεκτρισμός και βραχυκυκλώσει το σύστημα) φεύγει πολύ εύκολα η σκόνη. Επειδή είναι άσπρο το χρώμα της κονσόλας απαιτείται συχνό ξεσκόνισμα. Το ξεσκονόπανο Swifer είναι ό,τι πρέπει γι αυτή τη δουλειά μιας διότι η επιφάνεια του Wii είναι γυαλιστερή και όχι ματ.
XBOX: Αμάαααν. Εκεί τα βρήκα πολύ σκούρα! Λόγω των γραμμών που προεξέχουν δεξιά κι αριστερά, το οποιοδήποτε ξεσκονόπανο δεν θα κάνει δουλειά. Προμηθευτείτε μπατονέττες και ένα καθαριστικό οθόνης (όχι το ακριβό, αυτό που κάνει 5 ευρώ). Βρέξτε ελαφρά την μπατονέττα με το καθαριστικό και περάστε την μέσα από την εσωχές. Υπομονή και θα καθαρίσει η "αντίκα" σας. Το ίδιο ισχύει και για την επιφάνεια που σχηματίζεται το λογότυπο "Χ".
ΧΒΟΧ 360: Εδώ, το Swifer μπορεί να κάνει δουλειά. Αν όμως έχετε καιρό να την καθαρίσετε την κονσόλα σας, τότε πολύ προσεχτικά (αφού την βγάλετε από την πρίζα και τα λοιπά) θα πάρετε ένα βετέξ πολύ ελαφρά βρεμένο με ελάχιστο σαπούνι και θα καθαρίσετε τις επιφάνειες της κονσόλας σας με κυκλικές κινήσεις. Μετά με ένα στεγνό πανί επαναλάβετε τις κινήσεις και voila! Η κονσόλα σας θα είναι πιο καθαρή και από την μέρα που την αγοράσατε. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται διότι η κονσόλα είναι κατασκευασμένη από ματ άσπρο πλαστικό με συνέπεια να τραβάει σκόνη και να αλλάζει το χρώμα της σε γκρι ανοιχτό. Πφού!
PS2: Κι εδώ τα βρήκαμε σκούρα. Οι θέσεις που βρίσκεται ο ανεμιστήρας, το memory stick και η εταζέρα του DVD-ROM είναι οι πιο δύσκολες επιφάνειες στον καθαρισμό τους. Πάλι εδώ παίζει το γνωστό σχήμα "μπατονέττα". Οπλιστείτε με υπομονή και θα δείτε στο τέλος πως θα είσαστε πολύ περήφανοι. Η υπόλοιπη κονσόλα καθαρίζεται με ένα ξεσκονόπανο, ή αν είναι πολύ βρώμικη (δηλαδή αν έχει πιάσει κομματάκι μπίχλα) τότε με το φθηνό καθαριστικό οθόνης και ένα στεγνό πανάκι οθόνης (μαλακό) μπορεί να καθαρίσει τις λείες επιφάνειες.
PSP: Πράγματι, αυτή η κονσόλα θέλει συνέχεια καθάρισμα. Ο λόγος είναι πως το "βινίλ" πλαστικό της καθώς και η οθόνη της γεμίζει με το παραμικρό δαχτυλιές. Με ένα βελούδινο πανάκι, όπως αυτά που καθαρίζουν τα γυαλιά οράσεως, καθαρίζεται πολύ εύκολα.
PS3: Καλύτερα να μην αγγίζετε πολύ συχνά το μηχάνημα διότι γεμίζει τόσο εύκολα δαχτυλιές που η ομάδα CSI θα έκανε πάρτι μόλις την αντικρίσει. Αν δεν την αγγίζετε συχνά, τότε με ένα πανάκι που δεν δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό και μαζεύει την σκόνη αντί να την πασαλείβει γίνεται δουλειά. Αν όμως έχει γεμίσει δαχτυλιές τότε πάλι παίρνετε το ωραίο βελουτέ πανάκι με καθαριστικό οθόνης και απαλά καθαρίζετε. Υπομονή και το PS3 σας θα γυαλίζει τόσο όσο τα καινούρια λουστρίνια του Ferragamo.
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, όμως όσον αφορά τις κονσόλες σας ο καθαρισμός τους είναι απαραίτητος εφόσον εξαρτάται από αυτόν απόλυτα η βιωσιμότητά τους. Η σκόνη και ακόμα χειρότερα η σκόνη που έχει στερεοποιηθεί θέλει άμεσα καθαρισμό αλλιώς τα μηχανήματά σας θα τα κλαίτε.
Και μην ξεχνάτε: Καθαρή κονσόλα, δαχτυλιές δεν φοβάται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου