24/4/07

Μην βαράτε τις κονσόλες


Γενικότερα, από τότε που άρχισε να υπάρχει η έννοια του ηλεκτρονικού παιχνιδιού από τους υπολογιστές Amstrad μέχρι τα θρυλικά Atari και τις μικροκονσόλες του ’80 της Sega και της Nintendo τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, όχι όμως η ουσία.
Η ουσία τελικά τί είναι στο gameplay;
- Η συνεχής αποχαύνωση του gamer και ο κατ’ επέκταση εθισμός του στο παιχνίδι;
- Ο εγκλεισμός και η αποξένωσή του σε έναν μαγικό κόσμο που υπάρχει μόνο στην φαντασία των σχεδιαστών παιχνιδιών;
- Ανάγκη για εκτόνωση από την καθημερινότητα;
- Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;
Η τεχνολογία και η ραγδαία ανάπτυξή της, έχει κατακτήσει την καθημερινότητά μας. Πλέον όλοι σχεδόν έχουμε μια γραμμή ADSL στο σπίτι μας, έναν υπολογιστή, ένα «έξυπνο» ψυγείο και σίγουρα όλοι έχουμε τουλάχιστον μία τηλεόραση. Εκ των πραγμάτων, αυτή η τεχνολογική ανάταση που ζούμε από τα μέσα του 19ου αιώνα, μας πρόσφερε για αρχή το εναλλασσόμενο ρεύμα και μας έφτασε στην δημιουργία μηχανών που σκέφτονται μόνες τους (τεχνητή νοημοσύνη).
Η σημερινή νέα γενιά ως μέσω αναψυχής, χρησιμοποιεί και τους υπολογιστές – βιντεοκονσόλες και άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Tamagochi, ρομπότ κ.λ.π.). Η εποχή μας έχει αντικαταστήσει τα Playmobile με τα Playstation όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αρχίσουμε να «φοράμε» την κλισέ φρασεολογία: «Αυτά είναι του σατανά», «την εποχή μου παίζαμε με βόλους».Τώρα τα παιδιά παίζουν με ηλεκτρονικούς βόλους, καθήμενα σε έναν αναπαυτικό καναπέ ή στην καρέκλα του γραφείου τους. Ναι, το ηλεκτρονικό παιχνίδι αποξενώνει, διότι η εποχή μας, μας έφερε σε αυτό το σημείο όχι διότι τα παιδιά μας τους αρέσουν τα Pokemon και ο Rayman. Και στο κάτω – κάτω κανένας ανήλικος (κάποιες φορές και ενήλικος) δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία παρτίδα ποδοσφαίρου στο ΧΒΟΧ ή έναν γύρο με αγωνιστικό αυτοκίνητο στο Playstation. Είναι υγιές εφόσον υποστηρίζεται και από ψυχαγωγικά παιχνίδια που περιλαμβάνουν δραστηριότητες με άλλα παιδιά. Διότι κανένα Playstation δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αίσθηση μίας βόλτας με το ποδήλατο μόνος ή με φίλους. Όλα είναι απαραίτητα σε αυτή τη ζωή. Και το ποδήλατο και οι βόλοι (δεν νομίζω να τους παίζει κανείς πλέον) και το κρυφτό – κυνηγητό – αγαλματάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα και το Age of Empires!

4 σχόλια:

  1. βόμβα πεσούσα στο Σελί, εβύθισε το κουβαδάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @afasias: Λακονίζειν εστί φιλοσοφείν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Kororinpa της φωτογραφίας είναι άπαιχτο! Πραγματικά αναγνωρίζει και την παραμικρή κίνηση, αα και είναι ωραία να παίζεις με ψηφιακούς βόλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ναι, το ηλεκτρονικό παιχνίδι αποξενώνει, διότι η εποχή μας, μας έφερε σε αυτό το σημείο όχι διότι τα παιδιά μας τους αρέσουν τα Pokemon και ο Rayman ..."

    Όλα ωραία και καλά αλλά μην ζέχναμε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την εποχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή