6/2/08

Ιστορίες με μήλα: "Ένα Μήλο μία Ζωή, κάνεις πέρα το PC"


Πριν από χρόνια (τον καιρό της Γαλιλαίας), ο πρώτος υπολογιστής που χρησιμοποίησα ήταν ένας Macintosh, από εκείνα να Macάκια με την ασπρόμαυρη οθόνη στην δεκαετία του ’80 με την Apple να έχει ανακαλύψει πρώτη τα «παράθυρα» στο λογισμικό της (έπρεπε να την κατοχυρώσει σαν πατέντα).
Μετά από άλλα τόσα χρόνια (ναι, είμαι μία γρια πια) στην πρώτη μου δουλειά εργάστηκα σε ένα Mac Performa, στα 256 χρώματα με 500 MB σκληρό δίσκο στον οποίο σχεδίαζα ακόμα και εξώφυλλα περιοδικών (WOW).
To Mac – όνειρο πήγε στα σκουπίδια όταν η στυγνή πραγματικότητα της καθημερινότητας δεν μου επέτρεπε να είμαι κάτοχος ενός τέτοιου εργαλείου. «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», σκεφτόμουν - και επέστρεφα στην κοινότοπη λύση (που έχει αποδεχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού, μικρομεσαίου ως φτωχού πληθυσμού) που ονομάζεται P.C.
Με τα χρόνια διαμόρφωσα την αντιMac άποψη που αποφαινόταν στην πολιτική που του «δαγκωμένου μήλου» πάνω στους λάτρεις του. Διαπίστωσα πως οι υπολογιστές Apple (χωρίς να το σκεφτώ και ιδιαίτερα σοβαρά), ήταν όλο φύκια και μεταξωτές κορδέλες. «Eye Candy» και «Smooth» περάσματα από το ένα λογισμικό στο άλλο.
Δηλαδή τα Mac είναι ένα αντικείμενο λατρείας για τους ανόητους, που τους φάνηκε δύσκολη η χρήση των πολύπλοκων MS Windows (σιγά τα αυγά) υποβαθμίζοντας τον εαυτό τους με «εύκολες λύσεις» και εν τέλει, αποφεύγοντας να γνωρίζουν βασικές λειτουργίες λογισμικού (ουφ, το είπα μονορούφι).
Ναι, αυτό πίστευα, μέχρι που τελικά ο διάολος έσπασε το ποδάρι του και βρήκα ένα Mac Notebook Power PC σε εξευτελιστική τιμή.
Από τότε που άρχισα να χειρίζομαι το λογισμικό MacOs X Leopard, έχω σοβαρό πρόβλημα να εργαστώ στην δουλειά μου με τον Pentium 4 σε Windows XP Pro. Θεωρώ πια πως τα PC είναι πρωτόγονα! Ανακάλεσα όλα φρικτά λόγια που είχα πει περί ανόητων και ηλιθίων και προσκύνησα την μονοπωλιακή Apple, το φοβερό λογισμικό της και τα εκπληκτικά user friendly μηχανήματά της διαμορφώνοντας την άποψη: «Τα PC είναι αναγκαίο κακό, όμως τώρα που η Apple προωθεί τους Core Duo επεξεργαστές της, τα PC θα πάνε στα σκουπίδια… σε μερικά χρόνια, όταν ο κόσμος σταματήσει να παίρνει μισθούς πείνας».
Και αν αναρωτιέστε για τις επιδόσεις, απλώς θα σας αναφέρω πως το PC του σπιτιού μου που είναι στα 2,8GHz με 1,5GB RAM σέρνεται όταν χρησιμοποιώ το Photoshop CS εν αντιθέσει με το Mac που σχίζει τους αιθέρες!
Ναι, τελικά η περίπου 20ετής φήμη περί Mac και χρόνος ζωής τους έναντι των PC ισχύει ακόμα!

5 σχόλια:

  1. Pes ta
    Egw exw iPod mono.
    Alla exw mia aporia. Den sou leipei to deksi klik?

    :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθόλου! Έχω το Ctrl! Στο κάτω - κάτω το Leopard, λόγω αισθητικής δεν σου δημιουργεί την ανάγκη να κάνεις δεξί κλικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω οτι τα έχεις κάνει όλα αχταρμά μεσα στο κεφάλι σου... Πρώτα απ'όλα το pc σου είναι πιο παλιό και απ'τη λάσπη. Σημασία δεν έχει μόνο πόση RAM έχεις αλλά και τι ταχύτητας... Το ίδιο ισχυει και για το BUS του επεξεργαστή, όπως επίσης και για τα RPM του σκληρού σου...Οποιαδήποτε σύγκριση είναι άκυρη. Και τώρα έρχεσαι και λες οτι θα βάλει η Apple Core Duo. Δηλαδή να ανακαλύψουμε τον τροχό απο την αρχη...Εγω νομίζω οτι σε αυτή τη ζωή οτι πληρώνεις παίρνεις...Πληρώνεις Apple, παίρνεις ποιότητα (και μούρη). Πλήρώνεις PC, (στα ίδια λεφτα), παίρνεις και ποιότητα και ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Ας μου εξηγήσει λοιπόν καποιος χριστιανός και μενα γιατι αντι να πάρω G5 να μη παω να πάρω εναν διπύρηνο xeon με 4 Gb RAM-σφεντόνα και ένα γρήγορο δίσκο και να ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΩ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Παντελή: That’s the Spirit!
    Τον αντίλογο περίμενα να ακούσω! Ναι, φίλε μου έχεις δίκιο, σχεδόν σε όλα. Όμως (πάντα υπάρχει και ένα «κερατένιο» «όμως»), δεν μπορείς τελικά να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Όπως δεν μπορείς να συγκρίνεις λεμόνια με πορτοκάλια (διότι ναι μεν και τα δύο τα βάζεις στο φαγητό, όμως το ένα είναι φρούτο και το άλλο εσπεριδοειδές για συχνή χρήση στο φαγητό).
    Δεν μπορείς να συγκρίνεις την μνήμη που έχει ένα G5 με την 4GB μνήμη ενός 4πύρηνου PC. Τα 4GB SDRAM που έχει ένας Mac (διάολε, για ποιο λόγο μπορεί να θέλει κανείς τόσα Giga; Μήπως για να παίζεις Doom και Call of Duty; Μήπως λέω…) δεν είναι τα ίδια με τα 4GB RAM μάρκας Kingston που έχει ένα PC που «φαρμεί και σπέρνει» όπως λες κι εσύ.
    Επίσης, μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Τα Windows εκ’ των πραγμάτων κάνουν και το πιο δυνατό PC να σέρνεται αφού πρώτα γονατίσει… (μουαχαχα).
    Ε, τότες βάλε Ubuntu, που μοιάζουν κατά πολύ με το Leopard, είναι δωρεάν και δεν δάνε-πη τον υπολογιστή.
    Δυστυχώς, όσο και να χτυπιόμαστε οι PCάδες υποστηρίζουν την λογική πως τα PC είναι φθηνότερα και σκίζουν από ταχύτητα. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν τίθεται θέμα εργασίας σε αυτά. Τα Mac είναι πράγματι τα καλύτερα εργαλεία όσον αφορά το design και τον σχεδιασμό γραφιστικών εφαρμογών. Προφανώς ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει αυταπάτες που αφορά την δυνατότητα των Mac έναντι των PC αλλιώς ολόκληρη η Αμερική θα είχε πετάξει τους Mac που σχεδιάζουν το καινούριο τεύχος του WIRED ή τα γραφικά της Dreamwork Studios και θα τα είχε αντικαταστήσει με προϊόντα πάλι αμερικάνικης προέλευσης τύπου Intel.
    Δεν το έκανε διότι μάλλον πέρα το design και την αισθητική του λογισμικού της Apple, προφανώς προσφέρει κάτι παραπάνω (ή πολλά πράγματα παραπάνω) από ό,τι το PC.
    Σημείωση νούμερο 1: Κακώς ανάφερα το Ubuntu, διότι τα Linux προϊόντα παίζουν και στις δύο πλατφόρμες…
    Σημείωση νούμερο 2: Η Microsoft σαν εταιρία λογισμικού και τα λοιπά έχει περισσότερα κέρδη από την Apple. Ας μην ξεχνάμε πως η MS έδωσε χρήματα στην Apple για να ορθοποδήσει επειδή είχε κατηγορηθεί για μονοπωλιακή στάση απέναντι στις εταιρίες παραγωγής και σχεδιασμού H/Y.
    Σημείωση νούμερο 3: Παρόλα αυτά όλοι οι designers, γραφίστες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές εργάζονται σε υπολογιστές Apple.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. megies megies, ante epitelous na ew kapoion na milaw sto ichat. bebaia den mporw na afhsw asxoliasto to flash back sta xronia tis kritidikhs periodou opoy kai eixes to prwto mac sou... tha parw thlefwno tis palies sou shmathitries thn petrobasilh kai thn giadikiaroglou kai tha sou kanoume oloi mazi kazoura poy apokalypses pws eisai toso giagia mou ha ha ha ha

    ΑπάντησηΔιαγραφή