18/2/08

Devil May Cry 4

Όλα ξεκίνησαν το 2001 όταν η Capcom κυκλοφόρησε το παιχνίδι δράσης και περιπέτειας Devil May Cry για την κονσόλα PlayStation 2. Η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού παρουσίασε μεγάλη επιτυχία. Οι συνέχειες όμως δεν έδειξαν να κεντρίζουν και πολύ το ενδιαφέρον των gamers εφόσον θεωρήθηκαν μέτριες. Όταν η Capcom ανακοίνωσε την διάλυση της αποκλειστικότητας της συνεργασίας της με την Sony και ταυτόχρονα ανάφερε την κυκλοφορία του τέταρτου τίτλου της σειράς, κοινό και κριτικοί χειροκρότησαν. Επιτέλους το Devil May Cry κυκλοφορεί για την κονσόλα XBOX 360 και για PC.
Το παιχνίδι κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στα ελληνικά ράφια και πραγματικά ξεπερνά τις προσδοκίες που είχαμε για την σειρά. Αστείρευτη δράση, πολύ ξύλο, εντυπωσιακά combos και γραφικά με έμφαση στην λεπτομέρεια.
Η ιστορία είναι η γνωστή στους φίλους του PS2 η οποία παρουσιάζεται με κάποιες αλλαγές στους χαρακτήρες. Δείχνει μάλλον, πως ο Dante ως πρωταγωνιστής της σειράς έχει κουράσει. Το βασικό πρόσωπο του παιχνιδιού είναι άλλος ένας «Emo» Anime χαρακτήρας, ο Nero. Η υπόθεση περιέχει όλα τα τραγικά στοιχεία ενός καλού Anime παιχνιδιού παρέχοντας ρομαντισμό, τραγικότητα, άγριες σκηνές, λίγη τσόντα, ωραίους πανύψηλους με μπλε μάτια χαρακτήρες και δαίμονες που μόνο μία ομάδα ιαπώνων μπορούν να σχεδιάσουν.
Στο Devil May Cry 4 ως γνωστό, ανάλογα με τον αριθμό των combos που επιτυγχάνετε χωρίς να σας χτυπήσει ο εχθρός, προσκομίζετε πόντους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για «αγοράσετε» combos. Σε καμία περίπτωση δεν έχει τον πλουραλισμό combos που έχει το God of War. Επίσης σε μερικά σημεία του παιχνιδιού η κάμερα δεν λειτουργεί με συνέπεια να δείχνει σαν platform game, δυσκολεύοντας το παιχνίδι χωρίς νόημα.
Η βασική έννοια του Marketing που λέει: Μεγαλύτερη ζήτηση σε ένα προϊόν, πτώση της τιμής του δεν ισχύει. Με την αγορά κρυστάλλων που αυξάνουν την υγεία του Nero, αυτόματα η τιμή του για την επόμενη αγορά του ίδιου είδους αυξάνεται κατά 50%. Έτσι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παιχνιδιού είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσετε κρυστάλλους για να βελτιώσετε την υγεία του ήρωα.
Το παιχνίδι δεν κατάφερα να το τελειώσω αν και έχω φτάσει μέχρι τη μέση. Όμως από εκεί και πέρα πραγματικά δυσκολεύει τόσο στην στρατηγική του όσο και στους δυνατότερους εχθρούς του. Φαίνεται από ένα σημείο και έπειτα, οι εχθροί που πρέπει να αντιμετωπίσετε έχουν βαθμό δυσκολίας ίδιας με το να αντιμετωπίσετε ένα Boss. Μιλώντας για Bosses, οι δαίμονες αυτοί είναι πραγματικά εκπληκτικά σχεδιασμένοι καθώς ο κάθ’ ένας χρειάζεται εντελώς διαφορετική στρατηγική για να εξοντωθεί.
Γενικότερα, το να αποκτήσετε combos υψηλού επιπέδου είναι σχεδόν αδύνατο διότι οι πόντοι που μαζεύετε στο τέλος κάθε αποστολής είναι ελάχιστοι (ειδικά όταν ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται δραματικά).
Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, παρέχονται κάποιες μυστικές αποστολές που τουλάχιστον προσωπικά δεν έχω καταφέρει να βγάλω (ίσως και να είμαι ανεπίδεκτη). Παράδειγμα: μέσα με ένα λεπτό καλείστε να σκοτώσετε 10 δαίμονες. Προσωπικά καταφέρνω να σκοτώσω μόνο τους 4...
Anyway, το παιχνίδι είναι καλό! Πραγματοποίησε όσα είχε αναφέρει η Capcom πριν την κυκλοφορία του και σίγουρα δεν αφήνει το κοινό του ασυγκίνητο απλώς δεν είναι και το καλύτερο παιχνίδι του είδους του. Μία τέτοια «λεπτομέρεια» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να το μειώσει εφόσον δεν αφήνει πότε τον gamer να ξεκουράσει λίγο τα δάχτυλά του από την καταιγιστική δράση που παρέχεται και από τις απίθανες ιπτάμενες κινήσεις του Nero. Επιβάλλεται έστω να το δοκιμάσετε !

3 σχόλια:

  1. Νομίζω θα περιμένω να πέσει η τιμή του για να το πάρω, αν μη τι άλλο ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια που έχω. Από την άλλη πλευρά έχω λυσσάξει να παίξω το Mass Effect αλλά που καιρός:).

    Γενικά η εμπειρία μου με τα Devil May Cry είναι ότι σε κάθε σήκουελ δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικά καινούριο και φρέσκο (σ.σ. πέρα από το fighting style του Nero από όσο έχω διαβάσει). Όπως και να έχει θα το παίξω κάποια στιγμή μιας και το 3 ήταν παιχνιδάρα και το 1 ήταν πολύ πρωτότυπο για την εποχή του. Σχεδόν τους έχω συγχωρήσει για το 2 ξέρεις...:)

    Tα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για Mass Effect, μπορείς να διαβάσεις μία μικρή κριτική στο http://www.console-gamez.com/rev_xbox360_masseffect.htm
    Καλό παιχνιδάκι είναι.
    Προτείνω όμως το BioShock το οποίο είναι πολύ ατμοσφαιρικό και έχει και φοβερό σενάριο. Κριτική θα βρεις στο http://www.console-gamez.com/rev_xbox360_bioshock.htm (ας παινέψουμε και το σπίτι μας).
    Για την ώρα στο Devil May Cry, όσο το προχωράω τόσο πιο παλούκι γίνεται. Είναι κλασσικό ιαπωνικό παιχνίδι Capcom generated…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που με παρηγορεί τώρα με τη συγκυρία της θητείας είναι ότι πολλά από τα παιχνίδια που περιμένω θα τα παίξω κανένα χρόνο μετά αναγκαστικά οπότε θα έχει πέσει και η τιμή τους. Το Βioshock είναι όντως παιχνιδάρα και το έχω ήδη.

    Σαν survival horror fan που είμαι περιμένω

    Alan Wake (σαν τρελός το περιμένω υπόσχεται τόσα πολλά σαν παιχνίδι...)

    Alone in the Dark 5 (για ένα σύντομο horror fixaki)

    Silent Hill 5 (αυτό κι αν το περιμένω...)

    Και φυσικά όλα μα όλα οδηγούν για μένα στο Resident Evil 5 που βγαίνει το 2009!!!

    To Μass Effect το γουστάρω γιατί είναι από τους δημιουργούς των Knights of the Old Republic και πραγματικά ήταν απίθανα games ειδικά το πρώτο!

    Aυτά και καλή δύναμη με το Devil May Cry 4:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή