8/5/08

Το «μήλο» της έριδος

Με την εταιρία “Apple” σε σχέση με το iphone γίνονται τα εξής:

1. H Ελλάδα δεν έχει Apple Store σε αντίθεση με την Βόρεια Κορέα που έχει.


2. Με την κυκλοφορία του iphone στην Αμερική, η Apple στην ουσία εκβίασε τους καταναλωτές πως η αγορά της συσκευής προϋποθέτει και σύνδεση με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας AT&AT. Η συσκευή ήταν αδύνατο να λειτουργήσει με άλλον provider κινητής τηλεφωνίας.

3. Οι επόμενες γενιές firmware για το iphone, που κυκλοφόρησε η Apple καθιστούσαν αδύνατον το «σπάσιμο» της συσκευής από hackers.

4. Η Apple τον Ιανουάριο του 2008 ανακοίνωσε την σχετική απελευθέρωση του λογισμικού του iphone, παρέχοντας στον κόσμο το SDK πακέτο στις αρχές Απριλίου.

5. Υποσχέθηκε πως τα επόμενα iphone με το νεότερο firmware θα είναι πλήρως ξεκλειδωμένα ώστε να μπορούν οι χρήστες να επιλέξουν τον provider της κινητής τηλεφωνίας που ανήκουν ήδη (ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει).

6. Η Ελλάδα, φέρνει το iphone στα καταστήματα μόνο εάν έχετε συνδεθεί με το δίκτυο της Vodafone σε προσιτή τιμή που ακόμα δεν έχει οριστεί (ώστε να προλάβει να κάνει καμία αρπαχτή μέχρι να ξυπνήσει η Tim και η Cosmote).

7. Το iphone θα πωλείται «πειραγμένο» σε καταστήματα (σε μερικά πωλείται ήδη) σε τιμή που ακόμα δεν έχει οριστεί (σε αυτά που πωλείται η τιμή του φτάνει τα 520 ευρώ για το iphone των 8 Gb,).

Έχουμε και λέμε, Apple Store δεν έχει η Ελλάδα και αυτή η κατάσταση επιτρέπει αυθαιρεσίες στις τιμές από εταιρίες που μπορούν να φέρνουν προϊόντα Apple στο μαγαζί τους (εξαιρείται η System Graph).
Σημείωση: Αυτό το μαγαζί στην Ακαδημίας που γράφει στην ταμπέλα του περίτρανα «Apple Demo Store» ανήκει στην Rainbow που δεν είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος Apple στην Ελλάδα.
Το iphone έρχεται μονοπωλιακά με σύνδεση Vodafone.
Για να εξηγήσω δύο πράγματα. Αν αγοράσετε ένα iphone από το εξωτερικό ή από ένα ελληνικό κατάστημα δεν σας καλύπτει η εγγύηση διότι είναι «σπασμένο» με 3rd party λογισμικό.
Αν αγοράσετε στην «καλή» τιμή το τηλέφωνο από την Vodafone με σύνδεση, πάλι δεν καλύπτεστε διότι δεν υπάρχει ακόμα Apple Service για το iphone.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Προβλέπεται η απελευθέρωση του iphone σε περισσότερα καταστήματα, η άρση του άθλιου μονοπωλίου της Vodafone (διότι όποιος μονοπώλησε, έφαγε τα μούτρα του – βλέπε Apple με το itunes και Sony με τα κλειδωμένα DVD players) επειδή το iphone σύντομα θα πωλείται ξεκλείδωτο από την μαμά Apple.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου