17/3/07

XBOX360, Wii ή PS3; Τί προσφέρουν ιντερνετικά;

Αγαπητοί φίλοι,
Από το 2000 υπάρχει στο διαδίκτυο το “θρυλικό” site Console-GameZ και τόσα χρόνια μέχρι πρότινος είχα μία dialup σύνδεση (ψιλοελεεινή) από την οποία το μόνο κέρδος που είχα ήταν να βλέπω τα Spam e-mail να έρχονται σωρηδόν στο mailbox μου.
Πριν από λίγες μέρες ήρθε η ADSL σύνδεση στον οίκο Cyberella και άλλαξε όλα τα δεδομένα.
Και ερχόμαστε στο προκείμενο:
Όλες οι κονσόλες νέας γενιάς έχουν την δυνατότητα ενσύρματης ή ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο και η κάθε μία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά προσφέροντας ξεχωριστές ιντερνετικές εμπειρίες.

Το XBOX 360 έχει την δυνατότητα σύνδεσης μέσω του δικτύου της Microsoft που ονομάζεται XBOX Live το οποίο παρέχει μία κοινότητα στην οποία οι χρήστες μπορούν να παίξουν μεταξύ τους δικτυακά, να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ρεκόρ τους στο message board και να μπορούν να καταφορτώσουν εικόνες, ταινίες, μουσική και update παιχνιδιών.

Το καλό: Μπορείτε να παίζετε σε multiplay mode με τον φίλο σας ή με αγνώστους μέχρι τελικής πτώσεως. Μπορείτε να μιλάτε και να παίζετε με τον φίλο σας μέσω του ακουστικού – μικροφώνου που παρέχει το XBOX 360 με την αγορά του ολοκληρωμένου πακέτου. Οι online αγορές είναι άλλη μία υπηρεσία που παρέχει η Microsoft μέσω του XBOX 360 Marketplace.

Το κακό: Δεν υπάρχει κάποιο κοινοτικό κέντρο (community center) στο οποίο οι έλληνες gamer μπορούν επιλέξουν τον φίλο τους για να παίξουν online. Η Microsoft Hellas δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα (και φαίνεται πως ούτε και πρόκειται). Άλλο ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι πως έναν μήνα μετά την έναρξη εγγραφής στο XBOX Live, δεν θα έχετε την δυνατότητα να παίζετε σε multiplay mode με τους φίλους σας ούτε να κατεβάσετε τα νεότερα βίντεο και updates που παρέχονται από το δίκτυο εκτός και αν πληρώσετε $6 συνδρομή. Το ποσό είναι ευτελές αλλά γιατί πρέπει να πληρώνει ο χρήστης για να του παρέχεται η υπηρεσία multiplay; Τέλος στην περίπτωση που έχετε ασύρματη σύνδεση με rooter θα πρέπει αναγκαστικά να αγοράσετε το wifi receiver του οποίου η τιμή φτάνει στα 80 ευρώ.

Με την έναρξη των πωλήσεων της νέας κονσόλας της Nintendo με το όνομα Wii (προφέρεται: ουιι) τα ράφια των καταστημάτων άδειαζαν σε χρόνο d/t. Μετά τα Χριστούγεννα δεν μπορούσες να βρεις ούτε χειριστήριο στις αποθήκες των καταστημάτων. Η καινοτομία της Nintendo κέρδισε όχι μόνο το ιαπωνικό κοινό που πλέον σνομπάρει επιδεικτικά τα προϊόντα της Sony αλλά και το ευρωπαϊκό αποδεικνύοντας πως με την έναρξη των πωλήσεων της κονσόλας έφυγαν από τα ράφια πάνω από 1.000.000 wii σε σχέση με τα 360 και τα PS3 που πουλήθηκαν περίπου 600.000.
Η Nintendo, εισήγαγε στην δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο με το λογισμικό Wii Connect24 με σκοπό την κοινωνικοποίηση και την σύσφιξη των φιλικών σχέσεων.

Το καλό: Το Wii Connect24 προσφέρει update της κονσόλας σας μέσω του ελληνικού κέντρου μεταφοράς δεδομένων το οποίο σχεδίασε η Nortek, κανάλι στο οποίο παρακολουθείτε τις ειδησιογραφικές εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη και κανάλι καιρού και θερμοκρασιών. Ακόμα παρέχεται η υπηρεσία online αγορών με την οποία μπορείτε να αγοράσετε καταφορτώνοντας λογισμικό (το οποίο συνήθως προσφέρεται δωρεάν), παιχνίδια και updates. Καταφορτώνοντας τον Trial Opera Browser μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο σε όλους τους ιντερνετικούς τόπους! Τέλος με το “Everybody Vote” ψηφίζετε σε polls και δίνετε και προγνωστικά των απαντήσεων.
Το κακό: Ακόμα η Nintendo δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την δυνατότητα multiplay μέσω internet στο Wii. Φήμες λένε πως σύντομα θα δημιουργηθεί και αυτή η υπηρεσία την οποία θα υποστηρίζει η Nintendo σε συνεργασία με τις εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε τίτλο!

Το PS3 έρχεται στα καταστήματα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η Sony αύξησε στην τιμή πώλησης της κονσόλας σε σχέση με την Αμερική κατά 60 ευρώ. Δηλαδή θα πωλείται 660 ευρώπουλα! Όμως παρότι δεν προβλέπεται μαζική εξαφάνιση από τα ράφια των καταστημάτων (όπως έγινε με το Wii) το PS3 δείχνει να είναι η φοβερότερη κονσόλα της τελευταίας δεκαετίας! Με Blue Ray DVD player, blue tooth receiver, SixAxis χειριστήριο και την υπηρεσία PS3 Network.
Το καλό: Θα μπορείτε να καταφορτώνετε παιχνίδια για PSone και PS2 με χρέωση από $5 – $15. Θα έχετε δωρεάν την δυνατότητα multiplay. Επίσης λέγεται πως θα υπάρξει και συν-λειτουργία με κονσόλες της Sega και το Nintendo Virtual Console.
Το κακό: Δεν πιστεύουμε τίποτα να πρώτα δεν το δούμε με τα μάτια μας!

Τρεις κονσόλες 3 υπερμηχανήματα! Το κάθε ένα είναι μοναδικό και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στο gameplay. Από πλευράς δικτυακής σύνδεσης ποιό σας πάει καλύτερα;

Υ.Γ.: Ας μην ξεχνάμε πως το ΧΒΟΧ 360 κοστίζει 400 ευρώ, το Wii 250 ευρώ και ο PS3 660 ευρώ. Και οι τιμές είναι σημαντικές διότι δεν είμαστε όλοι μπρούκλιδες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου