30/3/07

Θέσεις και Theseis. Στηρίζουμε Ελλάδα και χωρίς PlayStation 3

Πριν από λίγο καιρό κάναμε μία παρουσίαση σε άρθρο του Console Gamez blog του πρώτου παιχνιδιού της Track 7 που έπεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο. Αναφερθήκαμε στην πρωτοτυπία των διαλόγων του τίτλου και σε πολλά αλλά που αν σας ενδιαφέρουν μπορείτε να επισκεφθείτε το σχετικό άρθρο (εν ολίγοις).
http://console-gamez.blogspot.com/2007/03/console-games.html
Το πιο πρόσφατο νέο για τον τίτλο αυτό είναι πως η Track 7 αρνήθηκε να σχεδιάσει τον τίτλο αυτό στην πλατφόρμα PlayStation 3 διότι παρουσιάζει τρομαχτικές δυσκολίες στον προγραμματισμό και το κόστος είναι ασύμφορο.
Αυτό είναι ένα μικρό χαστούκι από αυτά που τρώει και θα φάει η Sony στο προσεχές μέλλον. Όλα τα παιχνίδια τώρα θα παίζουν σε multiplatform λόγω του υψηλού κόστους σχεδιασμού τους στο λουστρινί PS3.
Η Sony κρατάει όμως κάποιους τίτλους στο τσεπάκι της οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά από την Sony για την Sony. Αυτοί οι τίτλοι δεν είναι άλλοι από το θρυλικό Grand Turismo (καταφορτώνεται από το PlayStation Network δωρεάν) παρέχοντας μόνο μία πίστα, το Little Big Planet (που αναμένεται το 2008 – μέχρι τότε ποιός ζει ποιός πεθαίνει) και το God of War III το οποίο ένας θεός (του Ολύμπου) ξέρει πότε θα κυκλοφορήσει.
Εν κατακλείδι, φαίνεται πως μάλλον η Sony θα καταλήξει να βγάζει μόνη της τίτλους και να τους χαίρεται.... μόνη της. Αυτή η κατάσταση δεν θα εμποδίσει με τίποτα το «Θέσεις» να φτάσει τα Top 10 του GameSpot.
www.gamespot.com

Παρενοχλήσεις παρέα με PSP


Προχθές μου συνέβη κάτι άσχετο αλλά και σχετικό.
Περίμενα τον ηλεκτρικό στο σταθμό Μοναστηράκι, επιστρέφοντας σπίτι, φορώντας τα ακουστικά στο PSP, ακούγοντας MP3 που είχα κατεβάσει επιτυχώς από το αμερικάνικο PlayStation δικτυακό τόπο (αυτό είναι το σχετικό). Με το που μπήκα στο τρένο, μαζί μου μπήκε και μία ομάδα 7 – 8 νεαρών που προσέγγιζαν ηλικιακά τα 17 – 18 χρόνια, ξανθομπούμπουρες να ομιλούν γλώσσα ανατολικού μπλοκ. Γνωρίζοντας λίγα πράγματα από τις σλαβικές γλώσσες (μόνο κάποιες βρισιές) μείωσα την ένταση του PSP από το οποίο άκουγα το soundtrack του Godfather the Mob Wars και έστησα αυτί. Κάποιες λέξεις μπόρεσα να αντιληφθώ όμως δεν έπιανα το όλο νόημα. Εν τέλη, ένα από αυτά τα «λουλούδια» γύρισε ουρλιάζοντας στο βαγόνι και είπε μία φράση από την οποία κατάλαβα μία λέξη. “Gjubre” που σημαίνει «μπάσταρδος», «κόπρος». Έβγαλα το γυαλί Jackie O. και κοίταξα το «λέλουδο» με ύφος προσβλητικό. Το «λέλουδο» λούφαξε και δεν ξαναφώναξε.
Το θέμα δεν είναι το κατά πόσον γνωρίζουμε την Σερβική γλώσσα, το θέμα είναι πως τα «καλόπαιδα» αυτά μπήκαν στο βαγόνι, το έκαναν ντισκοτέκ και στο τέλος μας έβρισαν κιόλας και κανείς μα κανείς δεν έκανε τίποτα γι αυτό. Ακόμα και οι σεκιουριτάδες του κάθε σταθμού που υποτίθεται πως προστατεύουν το κοινό από ατυχήματα και τέτοια ατομάκια, μόλις σουρουπώσει πάνε σπίτια τους.Πού είναι η ασφάλεια στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Ποιόν να μηνύσω αν τυχών με βιάσουν στο τρένο; Τον βιαστή (που θα γίνει λαμόγιο). Τους συνεπιβάτες για την αδιαφορία; Τον ΗΣΑΠ; (αυτό ήταν το άσχετο την υπόθεσης)

26/3/07

Μαυρισμένα μάτια και σπασμένα ποτήρια...

Αυτό το αρθράκι απευθύνεται στους κατόχους της κονσόλας Wii και σε εκείνους που έχουν συμμετάσχει σε κάποιο παιχνίδι της κονσόλας.

Ανακάλυψα σε blog και forum παιχνιδιών του εξωτερικού πως είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως ευθύνεται η Nintendo για τα ατυχήματα που προκαλούν οι gamer στα σπίτια τους.
Ναι, είναι αλήθεια πως το λουρί στα πρώτα μοντέλα του Wii Remote controller ήταν ελαττωματικά. Η Nintendo έβγαλε ανακοίνωση άμεσης αντικατάστασής του ελαττωματικού λουριού και το πρόβλημα λύθηκε κατά ένα μέρος. Διότι αγαπητέ μου εμένα ποιός θα μου πληρώσει τα 50 ευρώ για την σπασμένη τζαμόπορτα στην οποία προσγειώθηκε το χειριστήριο καθώς έπαιζα τένις;
Πέρα από τα ατυχήματα του ελαττωματικού controller, τα blog και forum των gamer είναι γεμάτα με παράπονα χρηστών του Wii που καθιστούν υπεύθυνη την Nintendo για τα ατυχήματα στο σπίτι τους (πάντα σε σχέση με το Wii). Ο κόσμος κατηγορεί το Wii για την σπασμένη τηλεόρασή του, τα διαλυμένα ποτήρια του και την καταστροφή του πολύφωτού του αντί να διαπιστώσει το αυτονόητο:

Η Nintendo ενημερώνει με οδηγίες χρήσης λίγο πριν την έναρξη οποιοδήποτε παιχνιδιού.
1. Απομακρύνετε από το γύρω χώρο ό,τι εύθραυστο αντικείμενο μπορεί να εμποδίζει το παιχνίδι σας.
2. Πάντα να φοράτε στο χέρι σας το λουράκι ασφαλείας ακόμα και όταν απλώς χειρίζεστε το Wii για browsing στα κανάλια.
3. Όταν παίζετε multiplay αφήστε μία μεγάλη απόσταση από τον/την φίλο/η σας.
4. Αποφύγετε να κάθεστε κοντά σε κάποιον που παίζει Wii

Περιγράψτε τα ατυχήματά σας στο σπίτι σας που αφορούν τις επιπτώσεις του Wii controller στα αντικείμενα και τους φίλους σας. Ακόμα και να μην σας έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, περιγράψτε τις φοβίες σας (εφόσον υπάρχουν) για τυχόν καταστροφές στον οικιακό σας εξοπλισμό παίζοντας Wii.

Δείτε επίσης:
http://www.wiihaveaproblem.com/ (δικτυακός τόπος που καταγράφονται γλαφυρά οι περιπτώσεις καταστροφών)
http://www.ugo.com/ugo/html/article/?id=16199 (η δραματική απόδοση του «κακού» Wii που φταίει επειδή ένας καημένος gamer είχε δίπλα στην κονσόλα του ένα ποτήρι νερό)
http://www.gamepro.com/news.cfm?article_id=87889 (η φωνή της λογικής)
http://www.youtube.com/watch?v=FaUvbncE3Gk (το τρέιλερ του wii)http://www.youtube.com/watch?v=rkj28_TVFss Τέλος αν δεν έχετε την κονσόλα στην κατοχή σας δείτε το video για να παρηγορηθείτε...

22/3/07

Αλά Ελληνικά console games

Ανακαλύψαμε, μετά από “σφύριγμα” από έναν καλό φίλο, την μοναδική εταιρία κατασκευής και σχεδιασμού παιχνιδιών στην Ελλάδα. Η Track 7 είναι by all means, ελληνικότατη μιας και το πρώτο τους παιχνίδι ονομάζεται “Θέσεις”.
Το εντυπωσιακό στοιχείο της Track 7 είναι ότι απαρτίζεται από game freaks που αποφάσισαν να ιδρύσουν μία μικρή εταιρία με έδρα την Αθήνα και να σχεδιάσουν από το μηδέν το σενάριο, τον προγραμματισμό και τα γραφικά του πρώτου τους παιχνιδιού το οποίο έχει μία μικρή ιδιαιτερότητα...
Το adventure “Θέσεις” εξελίσσεται στην αρχαία και μοντέρνα Ελλάδα. Το στοιχείο του παιχνιδιού που με άφησε με το στόμα ανοιχτό για αρκετή ώρα είναι πως οι διάλογοι είναι στην Ελληνική γλώσσα! Ναι όχι μόνο! Όσον αφορά τις σκηνές στην αρχαία Ελλάδα, οι ήρωες μιλάνε στα αρχαία Ελληνικά εκτός από τους Ρωμαίους των οποίων οι διάλογοι είναι στα λατινικά!
Το παιχνίδι έχει πιάσει το ενδιαφέρον των gamers στην έκθεση E3 2006 και έπεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο. Το game trailer που έχει κυκλοφορήσει η Track 7 αποδεικνύει πως το “Θέσεις” έχει όλα τα προσόντα να ρίξει στην σκιά τους διασημότερους τίτλους παιχνιδιών στον κόσμο.

Δείτε το trailer:
http://www.gametrailers.com/gamepage.php?id=2614

Track7:
http://www.track7games.com/

“Θέσεις”:
http://www.theseisgame.com/

17/3/07

XBOX360, Wii ή PS3; Τί προσφέρουν ιντερνετικά;

Αγαπητοί φίλοι,
Από το 2000 υπάρχει στο διαδίκτυο το “θρυλικό” site Console-GameZ και τόσα χρόνια μέχρι πρότινος είχα μία dialup σύνδεση (ψιλοελεεινή) από την οποία το μόνο κέρδος που είχα ήταν να βλέπω τα Spam e-mail να έρχονται σωρηδόν στο mailbox μου.
Πριν από λίγες μέρες ήρθε η ADSL σύνδεση στον οίκο Cyberella και άλλαξε όλα τα δεδομένα.
Και ερχόμαστε στο προκείμενο:
Όλες οι κονσόλες νέας γενιάς έχουν την δυνατότητα ενσύρματης ή ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο και η κάθε μία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά προσφέροντας ξεχωριστές ιντερνετικές εμπειρίες.

Το XBOX 360 έχει την δυνατότητα σύνδεσης μέσω του δικτύου της Microsoft που ονομάζεται XBOX Live το οποίο παρέχει μία κοινότητα στην οποία οι χρήστες μπορούν να παίξουν μεταξύ τους δικτυακά, να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ρεκόρ τους στο message board και να μπορούν να καταφορτώσουν εικόνες, ταινίες, μουσική και update παιχνιδιών.

Το καλό: Μπορείτε να παίζετε σε multiplay mode με τον φίλο σας ή με αγνώστους μέχρι τελικής πτώσεως. Μπορείτε να μιλάτε και να παίζετε με τον φίλο σας μέσω του ακουστικού – μικροφώνου που παρέχει το XBOX 360 με την αγορά του ολοκληρωμένου πακέτου. Οι online αγορές είναι άλλη μία υπηρεσία που παρέχει η Microsoft μέσω του XBOX 360 Marketplace.

Το κακό: Δεν υπάρχει κάποιο κοινοτικό κέντρο (community center) στο οποίο οι έλληνες gamer μπορούν επιλέξουν τον φίλο τους για να παίξουν online. Η Microsoft Hellas δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα (και φαίνεται πως ούτε και πρόκειται). Άλλο ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι πως έναν μήνα μετά την έναρξη εγγραφής στο XBOX Live, δεν θα έχετε την δυνατότητα να παίζετε σε multiplay mode με τους φίλους σας ούτε να κατεβάσετε τα νεότερα βίντεο και updates που παρέχονται από το δίκτυο εκτός και αν πληρώσετε $6 συνδρομή. Το ποσό είναι ευτελές αλλά γιατί πρέπει να πληρώνει ο χρήστης για να του παρέχεται η υπηρεσία multiplay; Τέλος στην περίπτωση που έχετε ασύρματη σύνδεση με rooter θα πρέπει αναγκαστικά να αγοράσετε το wifi receiver του οποίου η τιμή φτάνει στα 80 ευρώ.

Με την έναρξη των πωλήσεων της νέας κονσόλας της Nintendo με το όνομα Wii (προφέρεται: ουιι) τα ράφια των καταστημάτων άδειαζαν σε χρόνο d/t. Μετά τα Χριστούγεννα δεν μπορούσες να βρεις ούτε χειριστήριο στις αποθήκες των καταστημάτων. Η καινοτομία της Nintendo κέρδισε όχι μόνο το ιαπωνικό κοινό που πλέον σνομπάρει επιδεικτικά τα προϊόντα της Sony αλλά και το ευρωπαϊκό αποδεικνύοντας πως με την έναρξη των πωλήσεων της κονσόλας έφυγαν από τα ράφια πάνω από 1.000.000 wii σε σχέση με τα 360 και τα PS3 που πουλήθηκαν περίπου 600.000.
Η Nintendo, εισήγαγε στην δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο με το λογισμικό Wii Connect24 με σκοπό την κοινωνικοποίηση και την σύσφιξη των φιλικών σχέσεων.

Το καλό: Το Wii Connect24 προσφέρει update της κονσόλας σας μέσω του ελληνικού κέντρου μεταφοράς δεδομένων το οποίο σχεδίασε η Nortek, κανάλι στο οποίο παρακολουθείτε τις ειδησιογραφικές εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη και κανάλι καιρού και θερμοκρασιών. Ακόμα παρέχεται η υπηρεσία online αγορών με την οποία μπορείτε να αγοράσετε καταφορτώνοντας λογισμικό (το οποίο συνήθως προσφέρεται δωρεάν), παιχνίδια και updates. Καταφορτώνοντας τον Trial Opera Browser μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο σε όλους τους ιντερνετικούς τόπους! Τέλος με το “Everybody Vote” ψηφίζετε σε polls και δίνετε και προγνωστικά των απαντήσεων.
Το κακό: Ακόμα η Nintendo δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την δυνατότητα multiplay μέσω internet στο Wii. Φήμες λένε πως σύντομα θα δημιουργηθεί και αυτή η υπηρεσία την οποία θα υποστηρίζει η Nintendo σε συνεργασία με τις εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε τίτλο!

Το PS3 έρχεται στα καταστήματα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η Sony αύξησε στην τιμή πώλησης της κονσόλας σε σχέση με την Αμερική κατά 60 ευρώ. Δηλαδή θα πωλείται 660 ευρώπουλα! Όμως παρότι δεν προβλέπεται μαζική εξαφάνιση από τα ράφια των καταστημάτων (όπως έγινε με το Wii) το PS3 δείχνει να είναι η φοβερότερη κονσόλα της τελευταίας δεκαετίας! Με Blue Ray DVD player, blue tooth receiver, SixAxis χειριστήριο και την υπηρεσία PS3 Network.
Το καλό: Θα μπορείτε να καταφορτώνετε παιχνίδια για PSone και PS2 με χρέωση από $5 – $15. Θα έχετε δωρεάν την δυνατότητα multiplay. Επίσης λέγεται πως θα υπάρξει και συν-λειτουργία με κονσόλες της Sega και το Nintendo Virtual Console.
Το κακό: Δεν πιστεύουμε τίποτα να πρώτα δεν το δούμε με τα μάτια μας!

Τρεις κονσόλες 3 υπερμηχανήματα! Το κάθε ένα είναι μοναδικό και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στο gameplay. Από πλευράς δικτυακής σύνδεσης ποιό σας πάει καλύτερα;

Υ.Γ.: Ας μην ξεχνάμε πως το ΧΒΟΧ 360 κοστίζει 400 ευρώ, το Wii 250 ευρώ και ο PS3 660 ευρώ. Και οι τιμές είναι σημαντικές διότι δεν είμαστε όλοι μπρούκλιδες...

15/3/07

PS3 ή ΧΒΟΧ360 ή Wii; Διαλέξτε κόσμε.

Σήμερα έγινε η επίσημη έναρξη του Console GameZ Blog.

Στις 23 Μαρτίου τα ράφια των καταστημάτων Πανελλαδικώς θα γεμίσουν με την τρίτης γενιάς κονσόλα της Sony με την πρωτάκουστη ονομασία: Playstation 3.
Μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία έχουν ξεμείνει στα ράφια αρκετές κονσόλες PS3 εν αντιθέσει με την νέα κονσόλα της Nintendo (Wii) που είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση!
Όμως δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα! Η κάθε κονσόλα αντιπροσωπεύει διαφορετικό κοινό.
Το XBOX 360 απευθύνεται στους gamer που ζητάνε ταχύτητα στην αναπαραγωγή των γραφικών τους σε Hi Definition (HiDef), εξασφαλίζοντας την ποιότητα των παιχνιδιών για PC στην κονσόλα τους και το OnLine gaming μέσω XBOX Live.
Το Wii άνοιξε την πόρτα σε ένα κοινό που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τα παιχνίδια κονσόλας και ανήκει σε όλες τις ηλικίες. Έφερε την επανάσταση στις παιχνιδομηχανές προσομοιώνοντας τις κινήσεις των παιχτών με των πρωταγωνιστών του παιχνιδιού (προσωπικά περιμένω κάποιον τίτλο τύπου “Πόλεμος των Άστρων” που θα μπορώ να παίζω τον Τζεντάι με κάποιο φωτόσπαθο στο χέρι).
Το PS3 υπόσχεται ασύρματη σύνδεση με Blue Tooth, Blue Ray DVD προβολές σε HiDef, δωρεάν είσοδο σε διαδικτυακή κοινότητα που θα επιτρέπει την δυνατότητα online multiplay, την καταφόρτωση video, εικόνων και update παιχνιδιών. Μαζί με όλο αυτό το πακετάκι, δίδονται 60GB σκληρού δίσκου, HiDef gameplay στα παιχνίδια PS3 στα 1080p και το νέο χειριστήριο SixAxis το οποίο αναγνωρίζει την κίνησή του στον χώρο σε 6 άξονες. Τέλος θα συνεργάζεται ασύρματα με το PSP (Portable Playstation 2) αναπαράγοντας πολυμέσα μέσω του PS3.
Και τώρα έρχονται τα κακά νέα.
Το PS3 θα πωλείται στα 660 ευρώ ενώ στην Αμερική πωλείται 600 δολάρια(!) Θα παίζει μόνο τα παιχνίδια του PS3, το 20% των παιχνιδιών PS2 και το 80% των παιχνιδιών Psone.

Για όσους δεν θυμούνται, τον Δεκέμβριο του 2005 η Microsoft με την κυκλοφορία του XBOX 360 δέχτηκε επιθέσεις από όλα τα μέτωπα (καλά δεν είναι και άγιος άνθρωπος ο κος Gates) για την έλλειψη συμβατότητας στους τίτλους της παλαιότερης έκδοσης XBOX.

Και τώρα ήρθε η στιγμή των κακών μαντάτων για το PS3.


1. Και για το ΧΒΟΧ λέγανε πως θα παρέχεται δωρεάν multiplaying μέσω Broadband σύνδεσης και τελικά μετά από ένα μήνα η κυρία Microsoft ζητάει 6 ευρώ συνδρομή. Τί μας κάνει να πιστεύουμε ότι τελικά το ίδιο δεν θα συμβεί και στο PS3 Network;
2. Το PS3 θα κοστίζει μόλις 660 ευρώ στην Ευρώπη σε σχέση με την Αμερική που κοστίζει 600 δολάρια (κάντε τους υπολογισμούς και δείτε πόσο έχει το δολάριο έναντι του ευρώ... κλεψιά σκέτη)
3. To “emotion engine” που περιέχεται στο αμερικάνικο μοντέλο PS3 δεν θα υφίσταται στο ευρωπαϊκό (αυτές είναι πολυτέλειες που δεν έχουμε ανάγκη εμείς οι ευρωπαίοι, γιατί να ζητάμε εξομοιωτή γραφικών για να παίζουμε τους τίτλους του PS2);
4. To SixAxis χειριστήριο δύσκολα αποκτά χρησιμότητα εφόσον κανείς δεν έχει καταφέρει να παίξει ένα απλό παιχνίδι rally με αυτό.
5. Τέλος (το κερασάκι...) το PS3 θα παίζει το 100% των τίτλων για PS3, το 20% των τίτλων για PS2 και το 80% των τίτλων για Psone. Αυτό σημαίνει πως το PS2 που αγοράσατε μετά κόπων και βασάνων, καλύτερα να μην το “σκοτώσετε”.