30/11/07

Το ασύρματο δίκτυο μου κάνει πλάκα!

Πριν από περίπου έναν χρόνο αποφάσισα να βάλω ADSL στο σπίτι. Μετά από δύο εβδομάδες ακριβώς (μιλάμε για τρελή κολοφαρδία) από την αίτηση που έκανα ήρθε και το ADSL στο σπιτάκι μου. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που μετά από έναν μήνα το ασύρματο δίκτυο τα ‘παιξε! Τίποτα, δεν έκανε update, ούτε το Wii ούτε το 360, ούτε το PSP. Μία δυστυχία. Πήρα τηλέφωνο τις βλάβες, μετά από δύο ημέρες ήρθε ένας χριστιανός και μου άλλαξε το router μαζί με τα WPA κλειδώματα (σιγά τα αυγά κι εγώ το κάνω αυτό... όχι την αλλαγή του router, το άλλο).
Από τότε είχα περιοδικά στενές επαφές (τρίτου τύπου) με το ασύρματο δίκτυο. Κάποτε το έπιανε το laptop, κάποτε όχι και κάποτε με περιορισμένη συνδεσιμότητα. Ε, τι να κάνουμε, είπα, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη χώρα και συνέχισα με αυτή την περίεργη κατάσταση. Που και που έκανα κάτι reset στο router με την ελπίδα ότι θα «ισιώσει» το ασύρματο δίκτυο αλλά το μόνο που κέρδισα από την όλη ιστορία ήταν χάσιμο χρόνου και κατά συνέπεια, πήγαινα αργοπορημένη στην δουλειά...
Κάποια στιγμή, πριν από λίγες ημέρες, το ασύρματο δίκτυο πήγαινε
γαμ....!@#%@όντας (με την Ποκαχόντας). Ευτυχισμένη και ικανοποιημένη συνέχισα τις εργασίες μου τώρα με Full Wireless (πως λέμε Full HD). Πίστεψα για μία στιγμή πως το κακό πνεύμα που είχε εγκατασταθεί στο σπίτι μου και έκανε παρεμβολές είχε πάει εκεί που έπρεπε (είχα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια βλαβών σε hardware και software... για να φτάσω στο σημείο να φαντάζομαι σημεία και τέρατα).
Και ξαφνικά μία ωραία πρωία, wireless γιοκ!
Τίποτα! Όλα ψόφια! Νόμισα πως το laptop τα είχε παίξει... όχι διότι ούτε το Wii έκανε update και το 360 έκοψε την σύνδεση καθώς κατέβαζα το Call of Duty 4 Demo.
Αμέσως πήρα τηλέφωνο τις βλάβες. Μετά από δύο μέρες ήρθε ο ίδιος ταλαίπωρος τεχνικός και έφερε καινούριο router. Και με το που πάτησε το πόδι του στο σπίτι το wireless άρχιζε να λειτουργεί!!!
Δηλαδή πως;;;;
Κάποιος μου κάνει πλάκα... το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ είναι την σειρά The Twilight Zone. Δεν έχω ανάγκη από τεχνικό, αλλά από εξορκιστή!
Όταν έφυγε το τεχνικός, πάλι είχα την ίδια κατάσταση δικτυακά, με το wireless να σέρνεται και εμένα να προσπαθώ να ανακαλύψω που είναι τα κεριά που είχε πάρει η γιαγιά μου από την Ιερουσαλήμ για να ξορκίσω το κακό!
Έφτασα στο σημείο να αρχίζω να φωνάζω μόνη στο σπίτι: “όποιος και αν είσαι, μου κάνεις παρεμβολές στο ασύρματο δίκτυο, πήγαινε εκεί που πρέπει να πας φίλε, ή τράβα σε κανένα άλλο σπίτι”
Έχω εξαντλήσει τα πάντα! Όλες τις πιθανές λύσεις και υποτίθεται πως άλλαξα και το router…
Οι προτάσεις σας είναι καλοδεχούμενες!

11 σχόλια:

  1. Παίζει να είναι κάποιο πνεύμα, αλλά παίζει και να είναι λίγο γκαντεμιά, δηλ. όσο είναι εκεί ο τεχνικός να πηγαίνουν όλα καλά και μόλις φεύγει να ξαναχάνετε το δίκτυο (νόμος του Μέρφυ: όταν κάτι δε δούλευε και το δείχνεις σε κάποιον ξαφνικά δουλεύει). Όπως και να ΄χει κάνε ένα ευχέλαιο... καλού κακού :)

    p.s. BTW αν υπάρχει πράγματι κάποιο πνεύμα γιατί κάνει παρεμβολές μόνο στο δίκτυο??? Κακή σχέση με την τεχνολογία???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @eleni
    Πιστεύω πως αν το πνεύμα έχει κακή σχέση με την τεχνολογία, θα μου άφηνε εκτόπλασμα σε ό,τι ηλεκτρονικό υπάρχει στο σπίτι (ακόμα και στο μίξερ που λέει ο λόγος). Χαχαχα! Ελπίζω πως αυτά που γράφω να υπάρχουν στην καλπάζουσα φαντασία μου και πουθενά αλλού…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι επιλογές ειναι 4.

    1.Βαζεις πανω απο το router ενα μπολακι με αγιασμο (τουλαχιστον 350ml)το οποίο θα το εχεις βράσει για 10 λεπτα στους 120 βαθμους μαζί με σκόρδο. Διπλα απο το μπολάκι θα πρέπει να παίξει σταυρός απο τίμιο ξύλο (ανεξαρτήτου μεγέθους)...

    2.Κάλεσε τον τεχνικό, και σπίτωσε τον για 2-3 μερες το πολυ...Μετα αντι να τον πληρώσεις, βαλε τον Σιμα να τον στραγγαλίσει.

    3.Ξέχνα το ασύρματο δίκτυο και άπλωσε καλώδια σε όλο το σαλόνι.Βασική προυποθεση: Τα καλώδια να περνάνε πανω απο τους καναπέδες και όχι πλαγίως η απο κάτω...τετοια κόλπα δε πιάνουν.

    4.Αντί να σκορπάς τα λεφτά σου αγοράζωντας iphone και παπαριές, αγόρασε ενα router της προκοπής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Παντελής
    Όσον αφορά την πρώτη πρόταση, θα το προσπεράσω διότι μπορεί να δημιουργηθεί κανένα βραχυκύκλωμα αν και ίσως μπορεί να λειτουργήσει αυτή η μέθοδος. Το πιο πιθανό είναι η Debra να αποκτήσει πιο φουντωτό τρίχωμα....
    Η δεύτερη πρόταση αν και ακούγεται πολύ δελεαστική θα την απορρίψω...
    Τώρα, το άπλωμα τον καλωδίων είναι ένα θέμα για τους Wii gamers. Με απασχολεί το γεγονός ότι αν αρχίζουμε να παίζουμε τένις κάποιος θα γκρεμιστεί στο «χορτάρι».
    Η τελευταία πρόταση είναι λογικότερη και πιο κοντά στις ανάγκες μου. Δυστυχώς την παραγγελία για iphone την έχω κάνει ήδη :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ένα Wii κι ένα Xbox360 στο ίδιο δωμάτιο είναι κακό karma απλά:)

    Σκέψου το λίγο Mario εναντίον Μaster Chief κάτω από τη σκεπή σου... Όταν σβήνουν τα φώτα στο σπίτι σου, κάθε βράδυ, αρχίζει η πραγματική μάχη...

    Θύμα το wireless δικτυό σου...

    Koυράγιο και που θα πάει θα τη βρεις τη λύση, αρκεί να μην διαβάζεις σχόλια σαν το δικό μου:)

    Nα σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Πίκος Απίκος
    Πιστεύω πως δεν υπάρχει λογική στο Wireless Mayhem. Αυτό που με ζορίζει στην όλη υπόθεση είναι πως δεν μπορώ να παίξω στο Wii Contest. Η λύση είναι μία! Αγορά νέου router… αλλιώς θα φέρω κανέναν εξορκιστή (κανέναν παπά από το Άγιο Όρος) να ρίξει λίγο λαδάκι στο Wii… (όχι πολύ, μην το χαλάσει κιόλας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To wirelles diktio sou einai secured i einai anoixto se olous?

    ean einai anoixto tote kapoios/oi tha xairontai poli me ayto giati tous prosfereis eleytheri prosbasi sto Internet!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Sorry gia prin,ebala to sxolio os anonimos.

    To wirelles diktio sou einai secured i einai anoixto se olous?

    ean einai anoixto tote kapoios/oi tha xairontai poli me ayto giati tous prosfereis eleytheri prosbasi sto Internet!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @konstantinos
    Το δίκτυο είναι κλειδωμένο με κλειδί WPA-PSK TKIP τύπου. Άρα είναι απίθανο το να μοιράζεται κάποιος την γραμμή μου... Επίσης αλλάζω σχετικά συχνά τον κωδικό διότι ο τεχνικός του ΟΤΕ μου το συνέστησε μιας και αυτό το "εκπληκτικής τεχνολογίας" router, κλειδώνει μερικές φορές. Τί να πεις... στην Ελλάδα ζούμε, τρελά πράγματα γίνονται. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Cyberella,

    Diabase kai to parakato arthro peri parembolon se asirmata diktia.
    Isos na xreiastei na dokimaseis me mia mono sikseyi access sto internet gia na deis ean to wifi tha leitourgisei sosta.

    Tο Bluetooth, λειτουργεί και αυτό στα 2,4GHz και χρησιμοποιείται και εδώ η τεχνική εναλλαγής συχνότητας. Η συχνότητα αυτή, η ίδια που χρησιμοποιείται και από τους φούρνους μικροκυμάτων, επιλέχθηκε διότι είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται έκδοση αδείας για τις συσκευές που τη χρησιμοποιούν. Η χρήση, όμως, κοινής συχνότητας και από τα δύο πρότυπα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην συνύπαρξή τους. Οι παρεμβολές μπορεί να προκύψουν εάν τα δύο δίκτυα βρίσκονται πολύ κοντά και προσπαθούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα. Οι παρεμβολές θα οδηγήσουν σε λάθος μεταφορά των δεδομένων και αυτόματα θα επαναληφθεί η μεταφορά του χαμένου πακέτου σε άλλη συχνότητα. Το Bluetooth, όμως, μεταφέρει μικρότερα πακέτα και δοκιμάζει εναλλακτικές συχνότητες 600 φορές ταχύτερα από το IEEE802.11b, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, το πρώτο να μπλοκάρει το δεύτερο μειώνοντας δραματικά την ταχύτητά του. Ηδη έχει σχηματιστεί η ομάδα IEEE802.15 η οποία έχει ως σκοπό την ελαχιστοποίηση των παρεμβολών ανάμεσα στα δύο αυτά πρότυπα και την ομαλή τους συνύπαρξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν, βρήκα άκρη! Τελικά ο φίλος Παντελής μου είπε μία κουβέντα που έχει απόλυτη σχέση με όλα αυτά τα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν με το WiFi! Η λύση τελικά στο πρόβλημα ήταν εξωφρενικά απλή, τόσο απλή που νευρίασα σκεπτόμενη τις επισκέψεις που μου έκανε εκείνος ο τεχνικός του ΟΤΕ λέγοντάς μου πως το ασύρματο δίκτυο λειτουργεί ρολόι.
    Το πρόβλημα ήταν μία μικρή ρύθμιση που αφορά το νούμερο της συχνότητας που εκπέμπει το router (ο Παντελής μου την πέταξε αυτή την ιδέα).
    Βλέποντας τα χαρακτηριστικά της κάρτας δικτύου μου στο laptop διαπίστωσα πως υπάρχει μία αριθμητική τιμή που υποδηλώνει την συχνότητα στην οποία λαμβάνει ο υπολογιστής το ασύρματο δίκτυο. Ο υπολογιστής ήταν ρυθμισμένος στο #11 (Hz;). Το router ήταν ρυθμισμένο στο #1. Μόλις έκανα αυτή την αλλαγή δευτερολέπτων είχα ασύρματο δίκτυο! Μετά από λίγες ώρες (μέχρι να συνειδητοποιήσω αυτή την κοσμογονική αλλαγή) αφαίρεσα το καλώδιο δικτύου και για κάποιον ανεξήγητο λόγο είχα κρατήσει την σύνδεση!!!!
    WOW, ήταν τόσο απλό, και καλά εγώ δεν είμαι τεχνικός και αυτά τα πράγματα δεν τα πολυξέρω, αλλά ο τεχνικός, του ΟΤΕ, (του ιδιωτικοποιημένου υποτίθεται ΟΤΕ) δεν μπορούσε να κάνει αυτή την ρύθμιση που απαιτούσε 3΄΄;
    Ντροπή!
    Παντελή μου, για μία ακόμη φορά με έσωσες με τις συμβουλές σου, όχι εκείνες με τα τρισάγια και τους εξορκισμούς… χε χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή